Odkazy

Přihlášení

Rok poté

Tak to máme za sebou. Protože čtete tyto řádky, tak již víte, že jsme přečkali údajný konec světa. Rok se s rokem sešel a je tu opět nový rok. Rok po konci světa, rok poté. Můžeme si tedy dovolit zhodnotit rok uplynulý. Čím byl pro nás rok 2012? Dovolil jsem si jej nazvat rokem parků. Podařilo se nám dokončit dva klíčové projekty, jež se týkaly zeleně. I přes klesající daňové příjmy se nám podařilo udržet financování provozu města pod kontrolou. V dalším roce musíme opět sestavit rozpočet města tak, abychom neuváženými kroky nezadlužili naši budoucnost. Bohužel (jako každý rok) bude rok 2013 i rokem zvyšování cen, chce-li někdo – rokem zdražování. S tím se budeme muset vyrovnat,  a to jak v „životě“ města, tak i v osobním.

Co se všechno v roce 2012 podařilo? Projekt revitalizace významných částí městské zeleně (tedy historického zámeckého parku, parku u nemocnice a doprovodné aleje) byl spolufinancován z Operačního programu životního prostředí, formálně bude zakončen počátkem roku 2013. Ve spolupráci s partnerskými městy Karpacz a Kowary jsme z „přeshraniční“ spolupráce revitalizovali sokolský park. Obdobně partnerská města renovovala své parky. Obě akce a čtyři parky s doprovodnými prvky stály bezmála 18 mil. Kč. To však nebyly jediné projekty, jež se týkaly zeleně. Byli jsme úspěšní i v projektu zalesňování ploch městských lesů, které byly postiženy kalamitou. Dokončujeme projekt Jilemnice – město zeleně, v rámci kterého se upravuje prostor kolem kostela. Oba projekty za 3.5 mil. Kč.

Pokračovali jsme v úpravě budovy školy ZŠ Komenského (památkově chráněný objekt), kde delší dobu postupně vyměňujeme okna a obnovujeme fasádu. Předpokládáme, že bychom tyto úpravy mohli v roce 2013 dokončit tak, že bychom celé budově vrátili původní vzhled.

V roce 2012 jsme zpracovali dokumentace k zateplení pěti objektů města, podali jsme tyto projekty do výzvy na zateplování a ve všech pěti projektech jsme byli úspěšní. Proto se rok 2013 stane rokem zateplování (byť je pravděpodobně všechna nestihneme v roce 2013 zrealizovat, tedy dokončení by se týkalo i roku 2014). Se zateplováním našich objektů máme již zkušenosti, přináší nám to finanční úspory v provozu našich zařízení.

Rok 2013 měl být rokem vyšších daňových příjmů do rozpočtu města. Původně ministerstvo financí vyhlašovalo, že pro Jilemnici by to znamenalo bezmála 15 mil. Kč. Skutečnost i s ohledem na nižší výběr daní, na ekonomickou recesi a vlivem i dalších  skutečností bude o třetinu nižší. A bohužel nevyhlašovali veřejně, že některé dotace (např. školství) město již nedostane, což je snížení dalších příjmů o 3 mil. Kč. Celkový efekt pro město tedy předpokládáme (z důvodů opatrnosti) kolem 5 mil. Kč. Tyto prostředky půjdou na investice a údržbu majetku města.

Rok 2013 bude též rokem, kdy město ve spolupráci s Jilemnickem – svazkem obcí „rozjede“ kompostárnu. Jdeme do něčeho neznámého, ale jsme si jisti, že třídění odpadů a ekologická likvidace bioodpadů patří mezi priority města. I díky tomu, že občané města dobře třídí, si můžeme dovolit „poplatek za odpad“ držet na nízké úrovni i přesto, že nás likvidace odpadů stojí více peněz, než se vybere.

Již několik let usilujeme o dokumentaci k chodníku v ul. Čsl. legií. Dokumentace by měla být hotová v roce 2013  a záleží na dohodě s novou reprezentací Libereckého kraje, zda bude pokračovat v dohodnutých akcích.

Dalšími plánovanými akcemi jsou rekonstrukce tenisových kurtů, rekonstrukce hřiště za základní školou, generální oprava střechy ve Společenském domě Jilm, zahájíme digitalizaci kina, do bazénu pořídíme Kneippův chodník. V Masarykově městské nemocnici můžeme zahájit výstavbu nové rehabilitace, kde jsme v rámci Regionálního operačního programu získali příslib poskytnutí dotace. Město též začne připravovat území pro výstavbu domů a bytů v některých lokalitách, kde má své pozemky.

Rok 2012 i rok 2013 bychom mohli též nazvat rokem muzea. Krkonošské muzeum v Jilemnici bylo ohroženo na své existenci na základě rozhodnutí Správy KRNAP dále muzeum neprovozovat. Po dlouhé sérii jednání, propočtů a různých návrhů jsme došli k dohodě o tom, že Krkonošské muzeum v Jilemnici bude zachováno v nezměněném rozsahu činnosti, že i nadále bude výkladní skříní Jilemnice. Město na provoz muzea přidá příspěvek, který umožní bezproblémovou existenci tohoto zařízení.

Rok 2013 by měl být rokem volebním, měli bychom poprvé volit přímo prezidenta. Bude to malá příprava před „supervolebním“ rokem 2014, kdy v Jilemnici budou volby trojí. Věřme, že prezidentská volba bude důstojná a že vybereme prezidenta, který bude republiku dobře reprezentovat.

Co si přát v novém roce 2013? Standardně popřeji štěstí, zdraví, klid, pohodu, krásné chvíle strávené se svými blízkými, úspěchy, kopu událostí, které Vám budou příjemné. Ať je chvil, které nejsou příjemné, co nejméně, příp. na ně rychle zapomenete. A také přeji, abyste u sebe měli vždy někoho, na koho se můžete spolehnout. A pochopitelně,  abyste i Vy byli touto osobou, na kterou někdo spoléhá. Ať se nám všem daří a můžeme se za rok opět setkat při hodnocení roku 2013. Vše nej!

Vladimír Richter, starosta města Jilemnice

Komentáře jsou uzavřeny.